Wat is een BBL-opleiding?

Er is veel te zeggen over BBL. Wat is BBL? De afkorting staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat is interessant want bij een BBL-opleiding combineer je leren en werken. Je gaat meestal 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen per week werken bij een leerbedrijf in de sector waar jij voor gekozen hebt.

Welke BBL-opleidingen zijn er?

Er zijn verschillende BBL-opleidingen. Het aantal wordt bepaald door de verschillende aanbieders. Je kan denken aan: opleidingen in de zorg, de techniek, het onderwijs, banken en verzekeringen, de horeca en de ICT. Loopbaan Garantie biedt BBL opleidingen in de sport en bewegen en onderwijssector aan.

Hoeveel uur werken tijdens je BBL-opleiding?

Als je een BBL-opleiding volgt combineer je leren met werken. De nadruk ligt op werken. Je volgt dus ook minder theorielessen. Over het algemeen betekent dat dan dat je meestal 8 uur per week naar school gaat en 24- 32 uur per week gaat werken bij een leerbedrijf in de sector waar jij voor gekozen hebt.

Hoelang duurt een BBL-opleiding?

De duur van de BBL-opleidingen verschilt, maar liggen over het algemeen tussen de 1 tot 2 jaar. Het betekent vaak dat je dan meestal 1 dag per week naar school gaat en 4 dagen per week gaat werken bij een leerbedrijf in de onderwijs-, sport- of evenementensector waar jij voor gekozen hebt.

Hoeveel verdien je met een BBL-opleiding?

Wat je verdient is afhankelijk van de sector die je hebt gekozen. In de onderwijs-, sport- en evenementensector wordt er marktconform betaald. Dat kan dus tussen de €12,- en € 22,- per uur liggen.

Wat is beter? Een BBL of een BOL-opleiding?

Het is niet een kwestie van beter. De keuze tussen BBL of BOL is afhankelijk van je persoonlijke situatie en ambities. Binnen het MBO kennen we twee soorten opleidingen: BOL (beroep opleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg). De BOL- opleiding is theoretischer: je gaat meer uren naar school. De BBL- opleiding is juist praktischer: je gaat meer uren werken en verdient direct een salaris.

Wat kost een BBL-opleiding?

De kosten zijn verschillend. De kosten worden bepaald door de verschillende aanbieders. Je kan denken aan: opleidingen in de zorg, de techniek, het onderwijs, banken en verzekeringen, de horeca en de ICT. Loopbaan Garantie biedt BBL opleidingen in de sport en bewegen en onderwijssector aan. Als je bij Loopbaan Garantie ook gaat werken dan betalen zij de opleidingskosten.

Welke BBL-opleiding past bij mij?

De keuze voor een BBL-opleiding is afhankelijk van je persoonlijke situatie, jouw passie en ambities. Er zijn opleidingen in de zorg, de techniek, het onderwijs, banken en verzekeringen, de horeca en de ICT. Loopbaan Garantie biedt BBL-opleidingen in de sport en bewegen en onderwijssector aan. De BBL- opleiding is praktischer: je gaat meer uren werken en verdient direct een salaris.

Werken met een BBL-opleiding

Wil jij werken en leren combineren? Bijvoorbeeld als BBL Sport en bewegingsleider in het basisonderwijs of de kinderopvang? Of een van de andere trajecten, zoals de ‘derde leerweg’? Bekijk het aanbod op Werken en leren.

Alles over stage lopen

Wanneer moet je stage lopen? Iedere student (BBL of BOL) moet stage lopen. Tijdens je stage wordt de geleerde theorie in praktijk gebracht. Soms...

Lees meer

Sport opleiding

Welke opleidingsniveaus zijn er voor sportopleidingen? Er zijn verschillende sportopleidingen. Denk aan de CIOS, ROC Sport en Bewegen en opleiding...

Lees meer

Werken in de sport

Welk werk kan je doen in de sport? Werken in de sport- en onderwijssector is populair. Sporten, bewegen en tegelijkertijd je boterham verdienen kan...

Lees meer

Gezonde school

Wat is een Gezonde School? De Gezonde School is een door de overheid gestuurd programma dat scholen helpt om te werken aan een gezonde leefstijl....

Lees meer