VACTURES
Vacatures een baan in het onderwijs of de sport
Carrière tip 1: Zo krijg je een baan in de sport niét
Er zijn een paar dingen belangrijk voor jou als sollicitant. Vaak kan een werkgever uit meerdere kandidaten kiezen. Dus let goed op hoe je dit gaat aanpakken. Er zijn een paar dingen die je in ieder geval beter niet kunt doen:
- Zorg dat je geen rare voicemail op je mobiele telefoon hebt staan. Als een werkgever je wilt uitnodigen voor een sollicitatiegesprek en hij kan je niet bereiken, dan zal hij niet blij zijn met een raar voicemail bericht. Dat komt erg onvolwassen over.
- Zorg dat je je CV en sollicitatiebrief hebt laten nakijken door een tweede persoon. Zorg dat in je CV en brief geen fouten staan. Je kunt dan overkomen als een slordig persoon.
- Ga nooit onvoorbereid naar een sollicitatiegesprek. Zorg dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Anders kom je ongeïnteresseerd over op een werkgever. Het kan dan lijken dat je niet om de baan geeft en er niet vol voor wilt gaan om de baan te krijgen.
Carrière tip 2: Tips voor het vinden van een baan in de sport
Soms gaat het vinden van een baan in de sport niet zoals je gehoopt had. Hoe kan je zoektocht wat makkelijker gaan?
- Maak een account aan op Sportloopbaangarantieplan.nl. Je kunt dit gratis doen. Upload vervolgens je CV en eventueel een of meerdere foto’s van jezelf.
- Doordat je je CV ge-upload hebt, kunnen werkgevers met sportvacatures jou vinden. Werkgevers kunnen gratis CV’s bekijken, dus het plaatsen van je CV heeft echt zin. Voor sommige sportvacatures wordt niet geadverteerd dus door je CV te uploaden kan een werkgever jou zoeken voor deze sportvacatures.
- Netwerken is belangrijk: het onderhouden van je contacten. Dit kan zeer effectief zijn voor het vinden van een baan.
- Het belangrijkste is: houd de moed erin! Soms kan het zoeken van een baan in de sport iets langer duren dan je verwacht. Op andere sportvacature sites moeten werkgevers geld betalen om een CV te bekijken. Klik hier om direct je CV te uploaden!
Carrière tip 3: Schrijven van een sollicitatiebrief
Aan een sollicitatiebrief moet je tijd besteden, want een sollicitatiebrief is belangrijk. In die brief geef je namelijk aan waarom jij in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie. Daarom hier wat algemene belangrijke punten voor de opmaak van een sollicitatiebrief.
- Het is verstandig om de brief een paar keer goed na te lezen als je klaar bent met schrijven. Dan kan je goed letten op spelling en grammatica. Laat iemand anders de brief ook controleren op eventuele fouten.
- Een sollicitatiebrief moet niet te lang zijn. Zorg dat de brief maximaal uit 1 pagina bestaat. Als hij veel langer is, kan de werknemer het teveel vinden om het door te lezen.
- Het is belangrijk dat de brief er verzorgd, netjes en overzichtelijk uitziet.
- Je wilt graag enthousiast overkomen bij een sollicitatiegesprek, zorg dat je ook enthousiast en overtuigend overkomt in de brief.
Carrière tip 4: Schrijven van een CV
Voor een goede sollicitatie heb je een goede CV nodig. In een Curriculum Vitae, waar CV voor staat, staat belangrijke informatie met betrekking tot je opleiding, je werkervaring en de diploma’s die je hebt behaald. Een CV moet aanspreken en de aandacht trekken van de werkgever. Wat belangrijk is om te vermelden zijn onderstaande punten:
- Je persoonlijke gegevens. Vermeld:
- Naam
- Adres
- Woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mailadres
- Nationaliteit
- Geslacht
- Geboortedatum
- Je opleidingen. Geef hierbij aan welke opleidingen je hebt gevolgd en welke diploma’s je hebt gehaald. Geef ook aan in welk jaar dat geweest is. Als het relevant kan zijn voor je vacature, geef dan ook je afstudeeronderwerp aan.
- Je werkervaring. Geef hier al je werkervaringen weer. Bij welk bedrijf je hebt gewerkt en in welk jaar dat was. Vermeld ook welke functie je had en wat die functie inhield.
- Vermeld verder overige belangrijke informatie. Dat kan zijn:
- Vrijwilligerswerk of andere nevenactiviteiten
- Je talenkennis en eventuele cursussen die je hebt gevolgd
- Relevante hobby’s
Zorg dat je CV niet te lang is. Je CV moet echter wel een duidelijk beeld geven van jou. Vind hier de goede balans in. Witregels maken je CV langer, maar kunnen ook voor verduidelijking zorgen. Laat je CV nalezen door andere personen op spellingfouten.
Carrière tip 5: Een succesvolle sollicitatie voor een baan in de sport
Je hebt gesolliciteerd op een leuke sportvacature en je mag op gesprek komen. Hoe zorg je ervoor dat de sollicitatie succesvol gaat verlopen? Hier een aantal tips.
- Zorg dat je er goed en verzorgd uit ziet op het moment dat je naar je sollicitatie gesprek toe gaat. Ga niet in spijkerbroek naar een sollicitatie toe. Het verschilt uiteraard per bedrijf of functie wat voor kleding je gaat dragen. Dit krijg je echter wel te horen als je aangenomen bent. Zorg dus dat je er verzorgd uitziet.
- Je moet niet alleen een goede indruk achterlaten bij diegene met wie jij een gesprek hebt, nee het begint al bij de receptie. Op het moment dat jij je gaat melden voor het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je een goede indruk achter gelaten hebt.
- Praat nooit slecht over je vorige werkgever. Het is belangrijk om respectvol te zijn naar je vorige bedrijf. Praat er open over. De werkgever met wie jij om tafel zit zou ook graag willen dat jij zo over hem zou praten.
- Op het moment dat het over je salaris gaat is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Denk goed over het voorstel na. Neem geen overhaaste beslissingen.
Carrière tip 6: Maak gebruik van social media!
Ook werkgevers maken gebruik van social media. Zorg daarom dat je profielen op Facebook, Hyves of Twitter zodanig geschikt zijn om te lezen als werkgever. Netwerken is erg belangrijk. De werkgever die net jouw sollicitatiebrief heeft ontvangen, zal jou op gaan zoeken via Google. Ook zal hij kijken naar je sociale media profielen.
Vermeld welke eigenschappen van jou van belang kunnen zijn voor een werkgever, je interesses en eventueel je werkervaringen. Vul je profiel dus aan met informatie waaruit blijkt over welke vaardigheden jij beschikt.